Медицинските сестри се заканиха да блокират системата

40

С планираните протести ще се опитаме да блокираме системата, заплашиха медицинските сестри. „Започваме от Стара Загора днес с шествие, утре пред „Токуда“ ще има блокиране на движението. В болницата започна агитация срещу мен, събиране на подписи и натиск. Колегите от градовете са решили, че ще дойдат в моя подкрепа. Аз вкарах уведомление до работодателите ми за това, че искаме да протестираме на 12 юни в болницата, но то ми беше забранено. Искаме да осъществим и гладна стачка, естествено и тя беше забранена. На 14-и в Кърджали ще бъде блокиран изхода за магистрала Маказа. На 18-и във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. На 21-ви юни в Пазарджик ще блокираме магистралата за Пловдив. От 26-и юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин стачката ще бъде една седмица – от 13-и до 20-и, след това вече ще има масови оставки. Очаквам да се включат още градове“, обясни сестра Мая Илиева пред БНР.

Исканията на специалистите по здравни грижи медицински грижи остават същите – основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Сестрите обмислят и нов национален протест през септември.

„Въпреки отпуснатите пари, въпреки методиката за определяне на заплатите в лечебните заведения, която обхваща само общинските и държавни болници и не засяга останалата част от медицинските специалисти и структурите, в които те работят, въпреки всичко това, не сме стигнали доникъде“, посочи Илиева и добави, че организационният комитет на протестите няма никаква комуникация със здравното министерство, освен писмата, останали без отговор. Според нея, е необходима промяна в самата система, за да може нещата да тръгнат нормално. По думите ѝ никой не е усетил нещо от отпуснатите от правителството 50 млн. лв. „Хората от различни градове коментират, че няма увеличение. Ако има такова, то е между 50 и 80 лв.“, обясни тя.

Материалът Медицинските сестри се заканиха да блокират системата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.