Медицински Оскар за Мая Манолова

24

Специален приз за обществената подкрепа, която оказа на сестрите в борбата им за по-високи заплати, ще получи омбудсманът Мая Манолова по време на тържествената церемония по връчването на медицинските Оскари. Петото издание на Националните Медицински Награди ще се състои на 10 май от 20.00 ч. в балната зала на хотел „Маринела“ в София. Партньори на събитието са Национална Пациентска Организация, Български лекарски съюз и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Исканията на протестиращите са идеалните опорни точки за успешна реформа – за начина на финансиране, търговските дружества, съсловните организации, достойните условия на труд, медицинските стандарти, остойностяването на сестринския труд, възможността за сестрински акушерски практики и още, и още“, сподели Манолова. Тя разказа, че майка й е медицинска сестра с 40 години трудов стаж и в началото на протестите я посъветвала: „Стой до медицинските специалисти докрай, защото ако ситуацията не се промени сега, техните мизерни заплати ще се превърнат в мизерни пенсии“.

„Затова, както обещах в първия момент на първия протест на сестрите, ще стоя докрай до всяко едно от техните абсолютно справедливи искания, докато те не бъдат изпълнени изцяло!“, добави омбудсманът. Тя припомни, че е била на протестите в Стара Загора, София, Враца, Кюстендил, Бургас и Казанлък и подчерта, че без отговорния, висококвалифициран труд на медицинските специалисти, без тяхната всеотдайност, без техния професионализъм и грижи, обществото ни е загубено.

Междувременно институцията на омбудсмана получи най-високия статут „А“ на ООН за национална правозащитна институция. Това дава право на Мая Манолова да изразява позицията си в Съвета по правата на човека на ООН, както и пред всички комитети на ООН.

Материалът Медицински Оскар за Мая Манолова е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.