Медицинска сестра за „Пирогов“: Ти си майка и църква, ти си животът

45

Медицинската сестра от „Пирогов“ Маргарита Махаева разплака хиляди свои колежки, лекари и приятели с начина, по който си взе довиждане със спешната болница. 25 октомври се оказва последният ден на Махаева в спешната болница, след 19 години отдадени на спешната медицина и пациентите. Сестрата избира ново поприще – правото, но раздялата с любимия „Пирогов“, се оказва трудна и мъчителна. Защото тази болница за Махаева е и майка, и църква, и самият живот.

Ето как изрази чувствата си медицинската сестра в профила си във Фейсбук:

Събирам си нещата и се оглеждам за последен път. Въздъхвам и прекрачвам прага. На вратата Болницата ми ме спира:

-Къде отиваш?

-Ами…тръгвам си вече.

-Чакай малко. Ела да седнем в двора, да изпушим по цигара, да си поговорим.

Сядаме. Гледам сградите, пациентите със стърчащи тръбички, люлките, от които се чува смехът на деца с превързани глави, гледам персонала, който бута колички в различни посоки, параклиса, изправен достолепно…и ми става и тежко, и леко на душата.

-Защо реши да тръгнеш след 19 години, прекарани тук? -отново ме попита Болницата.

-Грижих се през всичките тези години за правото на хората да бъдат здрави,-отговарям – но те имат и други права.

-Няма ли да ти липсвам?

-Разбира се, че ще ми липсваш. Ти не си просто една постройка. Ти си живо, пулсиращо сърце. Всяко камъче в теб носи болката и мъката на стотиците хиляди пациенти и надеждата на техните близки. Усещам тази енергия винаги, когато идвам при теб. Ти си като майка, която нежно почиства раната на своето дете, прегръща го и го утешава, че всичко е наред, че ще мине…Ти си Църква. При теб пристигат хора, загубили вярата, защото ти си останала последната им спирка, последната надежда за спасение. Ти си Упованието, защото поемаш на плещите си огромните масови трагедии. Впрягаш всичките си сили и винаги оправдаваш доверието. Ти си Животът. Никакви човеши чувства и емоции не са ти чужди. Познаваш любовта, омразата, страха, смъртта, гнева и благодарността. Ти беше моя майка и учителка. Много ми взе, но още повече ми даде. В теб пораснах. Научи ме на състрадание, човечност и приоритети.

-Разбирам те, но аз все още имам нужда от хора като теб, които да отдават времето си на пациентите и да бъдат по-рядко със семействата си, отколкото тук.

-Казах ти вече, ти ме научи да подреждам приоритетите си. Усмихва се.

-Добре тогава, тръгвай. Бъди себе си, където и да отиваш.

-Ще го запомня. Не ме изпращай.

-Няма.

Сред стотиците, които й пожелават успех по пътя е и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Успех! Школата и отговорността винаги ще ти помагат в живота! „Пирогов“ е повече от семейство! „Пирогов“ е част от телата и душите ни! Това е съдба, която не се променя!“, написа той под поста на Маргарита Махаева.

 

Материалът Медицинска сестра за „Пирогов“: Ти си майка и църква, ти си животът е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.