Мъж и жена получиха нови бъбреци в „Александровска“

29

35-годишна жена от село Войводиново и 58-годишен мъж от Котел се сдобиха с нови бъбреци, благодарение на лекарите от УМБАЛ „Александровска“ и едва третата донорска ситуация от началото на годината у нас.

Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, даде шанс за живот на двамата пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. За трансплантация са били извикани петима души от листата на чакащите, но жената от Войводиново и мъжът от Котел са показали най-голям процент органна съвместимост.

След интервенциите, трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

От началото на годината в УМБАЛ „Александровска“ са извършени пет бъбречни трансплантации – 3 от жив и 2 от трупен донор.

Други петима тежко болни също бяха спасени след трансплантация, като млад мъж дочака ново сърце, след като живееше с изкуствено, а на четирима беше присаден черен дроб, като едната трансплантация беше от жив донор. Тези интервенции бяха извършени от лекарите в „Св. Екатерина“ и ВМА. В същото време близо 1150 българи се нуждаят от нов орган, за да живеят. Най-много от тях чакат за бъбреци.

Материалът Мъж и жена получиха нови бъбреци в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.