Манолова: Превръщат здравеопазването във враждуващи помежду си кланове

28

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на сестрите и призова всички български граждани да застанат зад исканията на медиците. „Опитът да се превърне здравеопазването във враждуващи помежду си кланове е недостоен и аз предлагам да не го позволяваме“, каза Манолова.

„Стоя зад вашите справедливи искания от първия ден на вашия протест и ще стоя с вас до края. Въпреки неудобствата и опитите за натиск вие сте тук, за да защитите правата си, на вашите колеги и на всичките български граждани, които сме пациенти на здравната система“, заяви Манолова, цитирана от Дарик.

Тя посочи, че всеки ден медицински специалисти протестират в Казанлък, Стара Загора, Русе, Враца. Това по думите й трябвало да покаже на Министерството на здравеопазването, че има проблеми в сектора, които не могат да бъдат решени с подаяния. „Медицинските работници искат дългосрочни решения, искат сигурност, искат яснота как ще се разпределят тези средства и дали наистина ще бъдат достатъчни, дали ще стигнат до всеки специалист“, добави омбудсманът.

„Считам, че е изключително грозно и недостойно да се правят опити да бъдат противопоставяни работещите в сферата на здравеопазването, да се настройват лекари срещу медицински сестри, да се настройват работещи в общински болници срещу работещи в частни клиники“, посочи още Манолова. Тя подчерта, че единственият начин нещата в системата да се променят е министерството на здравеопазването да осмисли, че е необходима реформа.

Материалът Манолова: Превръщат здравеопазването във враждуващи помежду си кланове е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.