Манолова и Ананиев в челен сблъсък

46

Националният омбудсман Мая Манолова и министър Кирил Ананиев се сблъскаха челно в позициите си за това как функционира здравната система.

Първо, по време на протеста на медицинските сестри в Стара Загора, Манолова обвини МЗ в отказ от реформи. „Министърът обеща, че до 20 април т.г. ще има нови проекти на закони за съсловните организации – има ли такива проекти, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти – видяхте ли такава методика, не, не сме видели такава методика. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицинските сестри. Реално увеличенията, които се случиха, са в рамките на 20 лв., 50 лв., до 80 лв. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система. Проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо“, влезе остро Манолова.

На Кирил Ананиев му трябваха няколко часа, за да отвърне на удара. „Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни. Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв., средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари и предназначени основно за общински и областни болници. Парите, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел“, отвърна на обвиненията министърът в нарочно изявление до медиите.

„Обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих“, защити се Ананиев. И добави, че наистина е обещал методика и тя е готова, но се чакат позициите и предложенията на социалните партньори.

„Госпожо Манолова, не съм обещавал до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива. Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата“, завършва обръщението си министърът на здравеопазването.

Материалът Манолова и Ананиев в челен сблъсък е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.