Манолова атакува в КС задължителното членство в БЛС и БАПЗГ

48

Омбудсманът Мая Манолова ще атакува в Конституционния съд сега действащия Закон за съсловните организации в сектор здравеопазване, който обвързва упражняването на професията със задължително членство в БЛС или БАПЗГ. „Тук има нарушени много конституционни разпоредби“, категорична е Манолова, цитирана от Дарик.

Освен това, тя ще внесе в Народното събрание законопроекти в защита на медицинските специалисти. „Това ще стане още следващата седмица“, обяви Манолова в Кърджали, където участва в поредния протест на сестрите, които от месеци настояват за минимална стартова заплата от 1120 лева и чакат поне обещаното им, което трябва да вдигне основните им възнаграждения до 950 лева.

„Законопроектите ще са за всяко едно от съсловията в здравния сектор“, уточни обмудсманът. По думите й идеята е монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се защитават интересите на работещите в системата.

Мая Манолова отново алармира, че има много сигнали за болнични мениджъри, които се опитват да потушат протестите на сестрите със заплахи. „Вместо здравният министър Кирил Ананиев да изпраща открито писмо до омбудсмана, в което да обвинява мен и медицинските сестри за хаоса, трябва първо да си отговори на въпроса кой създава хаоса. Естествено, че е този, който управлява системата, в случая неговото име е Ананиев”, коментира още Манолова и призова всички да подкрепят исканията на сестрите. „Защото това не са искания само за пари, а за всеки един от нас като граждани и като пациенти. Това са искания за промяна на здравната система”, добави омбудсманът.

Материалът Манолова атакува в КС задължителното членство в БЛС и БАПЗГ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.