Липсва продукт за диагностика на метастази, пращат болните на ПЕТ скенер

54

Липсва радиофармацевтик за изследване на онкоболни със съмнения за метастази, съобщиха от здравното ведомство.  Затова от МЗ препоръчват при необходимост пациентите да се изпращат на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), а за целта здравната каса временно ще трябва да отмени лимитите за тях.

Липсващите продукти са технециеви генератори, с които досега пациентите се изследваха с гамакамери при съмнения за метастази основно от рак на гърдата, простата, белия дроб. Става дума предимно за костна сцинтиграфия. За да не се създава напрежение и да не остане нито един онкоболен без нужната диагностика, всички пациенти ще могат да бъдат насочвани към по-скъпото и по-доброто изследване – това с ПЕТ скенер. Така дори ще може да се направи по-прецизна диагностика и по-пълно стадиране, тъй като ПЕТ скенерът „хваща“ не само разсейки в костите, но и в меките тъкани, в лимфните възли или ако има локални рецидиви.

ЯМР-ът обаче не е добра алтернатива да повечето онкоболни, затова лекарите препоръчват докато липсват технециевите генератори, да се избира диагностика с ПЕТ скенер.

Припомняме, най-новият и модерен ПЕТ скенер се намира в Александровска болница, като лечебното заведение има капацитет да поеме нуждаещите се болни. За изследването там се чака не повече от 10 дни, като при спешност може да се направи и до 3 работни дни. Всички пациенти могат да се обадят на телефоните на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Александровска“ и да получат консултация и час за изследване – 02/9230561 и 02/9230582.

Министерството на здравеопазването е имало договор за осигуряване на технециевите генератори с фирмата „Новимед Фарма“ ЕООД, сключен на 31.05.2018 г. Компанията е единствен вносител на този тип генератори за България и към момента има недоставени количества в изпълнение на договора с МЗ. Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се е случило, обясниха от МЗ.

От ведомството припомнят още, че на 21 декември 2018 г. са провели обществена поръчка с предмет „Доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 г.“, включваща 50 обособени позиции. Процедурата обаче е частично прекратена, тъй като за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. Предстои обявяване в кратки срокове на нова обществена поръчка.

Материалът Липсва продукт за диагностика на метастази, пращат болните на ПЕТ скенер е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.