Лекари от „Пирогов“ и „Майчин дом“ спасиха бременна и бебето й

68

Лекари от „Пирогов“ и „Майчин дом“ изродиха преждевременно по спешност бебе на ранена в катастрофа родилка. 21-годишната бременна пострадала тежко при пътно-транспортно произшествие между две коли на 10 март. Докарана е в „Пирогов“ с множество травми и опасност за живота. Екипът на Централната реанимация на института стабилизира състоянието й.

За да бъде спасено бебето й, което е едва в 28-ма гестационна седмица, се сформира съвместен екип между акушер-гинеколози от „Майчин дом“ и „Пирогов“. Лекарите правят всичко, което е по силите им и след продължителна операция израждат момче  – 1300 грама и 39 сантиметра. Секциото води лично директорът на „Мачин дом“ проф. Иван Костов.

В момента майката и детето са настанени за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимациите на двете болници. Предстои им дълго възстановяване, като засега медиците не дават прогнози.

За последните 6 месеца това е вторият случай на съвместни действия на „Пирогов“ и „Майчин дом“ за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни. Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при ПТП. У нас не се води такава статистика, но в САЩ например автомобилните злополуки са основна причина за фетална смъртност и сериозно увреждане на майката, като 82 % от смъртните случаи на плода са причинени именно след катастрофи.

Материалът Лекари от „Пирогов“ и „Майчин дом“ спасиха бременна и бебето й е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.