Лекари от 7 държави на училище в „Александровска“

50

Лекари от 7 държави бяха на училище в УМБАЛ „Александровска“. Това се случва в рамките на Втората международна школа по фамилна транстиретинова амилоидоза, която се провежда по инициатива на проф. Ивайло Търнев, ръководител на Клиниката по нервни болести в лечебното заведение и на първия в страната Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания, разкрит към нея. Първото такова обучение се състоя през 2017 г. с участието на 10 специалисти от 5 държави. Тази година организаторите го надграждат с участието на 15 лекари от Русия, Израел, Унгария, Румъния, Сърбия, Македония и Хърватия.

„Българският екип със своя опит, експертиза и постижения е лидер в Централна и Източна Европа в диагностиката и лечението на фамилната транстиретинова амилоидоза (hATTR амилоидоза, TTR-FAP)“, подчерта проф. Търнев. Той посочи, че до момента в цяла Централна и Източна Европа са регистрирани 360 случая, 200 от които – в България. „В другите страни това са отделни случаи и то в доста късен стадий, което означава, че до голяма степен болестта е неразпознаваема или късно се диагностицира, така че българският опит ще бъде от полза за колегите кардиолози и невролози от региона“, убеден е специалистът.

Фамилната транстиретиновата амилоидоза е наследствено заболяване, което засяга различни органи и системи в тялото – периферните нерви, сърцето, стомашночревният тракт, бъбреците и очите. Причинява се от мутации в гена, отговорен за синтеза на протеина транстиретин. Проф. Търнев и колегите му са разработили и провеждат скринингова програма за търсене на носители на мутациите, причиняващи болестта, както и програма за проследяването на асимптомните носители. Работят активно и със семействата на болните, осигуряват им генетично консултиране и психологическа подкрепа. До момента екипът на проф. Търнев е регистрирал 182 пациенти от 100 семейства в цяла България, като само 67 от тях са в лечимия първи стадий на заболяването. Други 110 асимптомни носители на мутациите, причиняващи болестта, са системно проследявани в клиниката с цел най-ранна диагностика и най-ранно започване на лечение.

Експертният център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания в Александровска болница функционира от 2016 г. и е член на две европейски референтни мрежи /EURO-NMD и MetabЕrn/. Амбициите на българският екип са чрез Международната школа по фамилна транстиретинова амилоидоза да го превърнат в Европейско училище в това направление. Проф. Търнев потвърди, че екипът му има достатъчно потенциал и опит за това, и уточни, че съществуват някои специфични мутации на болестта, характерни само за Балканските страни, които са общи за България, Македония, Косово, Турция и др., така че заболяването има своето специфично проявление на Балканите и това също представлява интерес за изследователите.

Друга цел на българските експерти е да установят международно сътрудничество с водещи специалисти, работещи в областта на генетичните неврологични и метаболитни заболявания, и постепенно да изградят единна партньорска мрежа с представители от Централна и Източна Европа, за образователна, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност.

Школи за TTR-FAP се провеждат само в две страни. Едната е Португалия, където през 1952 г. за първи път е установено и описано заболяването и има най-много болни (над 3000 души), и втората школа за Централна и Източна Европа е в България – в Александровска болница.

Миналата година на визита в ЕЦННМЗ дойде европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който даде най-висока оценка за работата на проф. Търнев. Само преди дни Центърът бе посетен и от друга знакова фигура – проф. Филип Шарп – американски молекулярен биолог и генетик, носител на Нобелова награда за физиология и медицина (1993 г.).

Материалът Лекари от 7 държави на училище в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.