Лекар получи белодробна емболия докато оперира

32

Лекар от столичната болница „Св. Иван Рилски“ получи белодробна емболия по време на работа, но колегите му успяха да го спасят, като на помощ им се притече и един от най-добрите инвазивни кардиолози у нас – проф. Иво Петров.

Всичко се случва като по филмите. Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, отива на работа, както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. През летните месеци обаче дежурствата следват едно след друго, заради намаления състав. От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се, но и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел.

Към обяд изведнъж му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно – в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечно-съдовите и раковите заболявания.

Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в „Св. Иван Рилски“, за да реанимират колегата си, ако се наложи по време на транспорта. За щастие всичко минава по план. Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовият център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция.

От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Вече всичко е в ръцете на проф. Иво Петров. Следват напрегнати часове, но накрая анестезиологът е спасен.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница.

Екипът на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип!

Материалът Лекар получи белодробна емболия докато оперира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.