Лекар от „Александровска“ поема Медицинския факултет в Бургас

28

Доц. Цветан Велинов поема Медицинския факултет в Бургас. Лекарят от столичната Александровска болница временно ще изпълнява длъжността декан на най-новия МФ в страната, който е част от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Доц. Велинов има 29-годишен стаж, досега ръководеше „Лаборатория по микробиология“ на УМБАЛ „Александровска“, работил е и в Националния център по заразни и паразитни болести.

Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката. Доц. Цветан Велинов е автор на над 120 научни труда – статии в реферирани международни и наши списания, както и участия в наши и международни научни форуми. Водещ изследовател и участник е в множество научни проекти, свързани с микробиологията и генетиката. Носител е на званието „Лекарите, на които вярваме“.

Медицинския факултет

Първите 40 студенти на Факултета по медицина на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас получиха своите студентски книжки днес, а от утре започват редовни занятия с лекции по биология, химия, физика, анатомия, цитология, латински. Випускът включва 33 момичета и 7 момчета. От тях 12 са от Бургас, а останалите 28 са от градове от цялата страна – София, Пловдив, Варна, Плевен, Сливен, Стара Загора. Най-успешният кандидат-студент е постигнал бал от 35.20. Бъдещите лекари ще учат 6 години, като практическите занятия ще се провеждат в УМБАЛ-Бургас и УМБАЛ „Дева Мария“.

Материалът Лекар от „Александровска“ поема Медицинския факултет в Бургас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.