Лекар обяви гладна стачка

43

Лекар от Казанлък обяви гладна стачка. Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог в болницата в града. Той е на 73 години и има 42-годишен стаж и твърди, че в момента системата у нас е на дъното. Отчайващата и непрестанна криза в здравеопазването и мизерното заплащане на медицинските специалисти са причините за крайното решение на д-р Стойчев. Той ще гладува в продължение на три дни, но ще продължи да работи. А апелът му е към управляващите е за по-добро финансиране в здравеопазването.

„България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт. Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, обясни д-р Стойчев пред бтв. По думите му това е сигнална гладна стачка, а целта му е да запознае обществото с проблемите в сектора.

„От създаването на здравната каса досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година”, допълни медикът.

По думите му МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък се крепи благодарение на работещи пенсионери, като най-тежко е положението с кадрите при медицинските сестри и акушерките. Според него, ако управляващите не променят отношението към здравеопазването, може би след 10 г. в България няма да има такова. „Всички малки болници ще фалират, което означава липса на качествено медицинско обслужване. Хората ще умират по пътищата към големите лечебни заведения, защото няма да получат навреме медицинска помощ”, подчерта д-р Захари Стойчев.

Материалът Лекар обяви гладна стачка е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.