Край на местенето на стрелките от 2021-а

36

Край на местенето на стрелките от 2021-а, решиха евродепутатите. Предложението да се спре едночасовата смяна на времето бе прието с 410 гласа „за“ срещу 192 „против“ и 51 въздържали се. Така държавите от ЕС ще имат възможност да решат дали запазят лятното часово време или да изберат зимното. В първия случай те ще трябва да сменят стрелките на часовниците за последен път в последната неделя на март 2021 г., а във втория – ще променят часа финално през октомври 2021 г.

Дотогава обаче ще ни се наложи да въртим стрелките на часовниците още няколко пъти, включително и в края на тази седмица. На 31 март през нощта трябва да преместите часовника с час напред, за да влезем в лятното часово време и да се будим с час по-рано.

Срокът за решението на всяка държава-членка е до април догодина, а евродепутатите искат страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

Припомняме, ЕК направи предложението за прекратяване на смяната на часа миналата година, след обществено допитване, което показа, че 84% от европейците искат да се откажат от промяната на часовника два пъти в годината. В това допитване имаше 4.6 милиона отговора, 70% от които бяха от германци. В България също имаше анкета, която показа, че повече от сънародниците ни искат да спре смяната на времето, а според данните от социологическо проучване на „Екзакта“ 48 на сто предпочитат да остане зимното време, а 32% – лятното. Данните тогава показаха още, че 20% от българите, предимно млади хора, са заявили, че нямат мнение по въпроса. За зимното часово време се обявяват хората над 59 години и живеещите в провинцията, а лятното се предпочита от жителите на столицата и хората с висше образование.

Научни изследвания през последните години показаха, че вместо ползи за икономиката промените в часовника са имали отрицателно въздействие върху здравето на хората.

Материалът Край на местенето на стрелките от 2021-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.