КНСБ иска 110 млн. лева повече за здраве през 2020-а

37

110 млн. лева повече за здраве през 2020-а, поиска КНСБ. От синдиката представиха своето предложение за финансовата рамка за догодина.

Според Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ, 85 млн. лева от тези 110 млн. лева трябва да бъдат предвидени за бюджета на МЗ. „Целта е 35 млн. лв. да са за директни разходи за персонал в болниците и увеличение на заплатите на лекарите и сестрите, за да се достигнат договорените минимални начални заплати в Колективния трудов договор. Останалите 50 млн. лева пък трябва да отидат за изплащане на дейност на лечебните заведения извън обхвата на здравното осигуряване“, обясни Пламен Радославов, зам.-председател на ФСЗ. По думите му голямата част от въпросните 50 млн. лева трябва да бъдат за общинските и областните болници.

Други 25 млн. лв. са необходими за бюджетите на общините за училищно и детско здравеопазване.

Според синдикатите, трябва да се работи и в посока изпълнение на съотношението 1:2:3 на минималните начални работни заплати съответно за санитар, професионалист по здравни грижи, лекар. Според тази формула, сестрите ще получават възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, а медиците – 3. Припомняме, формулата на министър Кирил Ананиев е малко по-различна – 1:1.7:2.2.

КНСБ очерта и основните проблеми в сектора – застаряване на медицинския персонал, чиято средна възраст е 55 години и липсата на кадри, като само медицинските сестри и акушерките,, които не достигат са 30 000. „Има и огромните диспропорции в заплащането, както сред различните специалности, така и сред различните категории персонал“, добави Пламен Радославов.

Материалът КНСБ иска 110 млн. лева повече за здраве през 2020-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.