Класират добрите болници в специален сайт

30

Кои са добрите болници у нас и как хората да изберат къде да се лекуват ще показва специален сайт. Той е дело на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, а партньори на инициативата са и други пациентски организации.

Порталът goodhospital.bg ще класира лечебните заведения по 10 критерия и ако дадена болница отговаря на всички тях ще получава сертификат „Добра болница“. Той ще важи за една година.

Ще се събират и отзиви от пациентите, макар тяхното мнение да е субективно и да не е компетентно по отношение на сравняването на медицински показатели. Затова създателите на сайта са събрали минимална информация за всяка една болница в страната на едно място – име, управител, брой легла, адрес, телефон, видове разкрити отделения. Лечебните заведения са групирани по региони за планиране, по административни области и по специалности, така, че лесно да могат да бъдат търсени. Камени са и снимки на болниците, както и местоположението им на картата.

10-те критерия, по които пациентските организации ще оценяват болниците, са: има ли интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството; дали пациентите имат осигурен безплатен достъп до wifi; публикувани ли са имената и специалността на лекарите; публикувани ли са цените на медицинските услуги; публикувани ли са образци на информирано съгласие; има ли утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания; има ли утвърдена и публикувана процедура за борба с болката; публикувани ли са данни за смъртността през последната година; публикувани ли са данни за вътреболничните инфекции; публикувани ли са данни за непланирани повторни операции.

Сайтът няма да класира лечебните заведения по въпросните показатели, а само ще оценява това дали е предоставило на своя сайт информация за тях. Така пациентите ще получат обективна и проверима информация и ще могат по-лесно да се ориентират къде да се лекуват.

Пациентският рейтинг пък ще се образува от точки, които хоспитализираните дават по няколко показателя, но няма да имат отношение към получаването на серфитиката „Добра болница“. Показателите, по които пациентите ще пишат оценка са – информирано съгласие, чистота и удобства, здравни грижи, резултат от лечението и дали биха препоръчали дадената клиника на свои близки.  За да се избегнат злоупотреби, писането на мнения и даването на рейтинг ще може да се прави само от регистрирани потребители или чрез съществуващ акаунт в някоя от социалните мрежи – Гугъл, Фейсбук и Туитър.

Инициатива не е насочена срещу болниците, а точно обратното, уверяват авторите на сайта. Пациентските организации са категорични, че именно оценката на лекуваните е липсващото звено в здравната система.

 

Материалът Класират добрите болници в специален сайт е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.