Китай откри нов метод за лечение на коронавируса

36

Техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавируса може да се окаже пробив в овладяването на епидемията. Този метод е бил ефективен при лечение на заразени пациенти, съобщава агенция Синхуа, цитирайки лекари от болницата в Ухан.

Последните данни от най-тежко засегнатата провинция Хубей са още 116 починали и нови близо 5 хиляди случая на заразени.

Според Световната здравна организация няма драматична промяна в ситуацията извън Китай, въпреки значителното увеличение на смъртните случаи и заразените с коронавирус в азиатската страна. Припомняме, заразените и смъртните случаи скочиха рязко през  последните два дни и броя им вече е над 60 000 болни и близо 1500 починали. Бумът е резултат от нов метод за диагностициране, след като само преди ден китайските здравни власти съобщиха, че епидемията може да бъде овладяна до април.

Досега инфекцията се потвърждаваше единствено с тест на рибонуклеинова киселина, който обаче отнемаше дни за поява на резултат. РНК носи генетична информация, която позволява идентифициране на организми каквито са вирусите. Новият метод позволява сканиране с компютърна томография, което разкрива белодробни инфекции, съобщиха местните власти.

Изследването с компютърна томография ще помогне пациентите да получават лечение по-бързо и да се увеличат шансовете им за възстановяване, обяви здравната комисия в Хубей и добави, че новата технология за диагностициране се използва само в тази провинция.

На извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европа пък се взе решение дьржавите-членки да обединят усилия в сьздаването на ваксина срещу КОВИД-19, която да се използва в случай, че вирусът мотира в сезонен грип.

Материалът Китай откри нов метод за лечение на коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.