Касата ще похарчи над 1,2 млрд. лева за лекарства догодина

43

От 4,744 млрд лева, с които НЗОК ще разполага през следващата година, близо 1, 244 млрд. лева ще бъдат похарчени за лекарства. Това става ясно от проектобюджета на здравната каса за 2020 г. Това е със 126 млн. лева повече от разходваните през тази година. За лекарства за домашно лечение са предвидени 677 милиона и 300 хиляди лева, като с тях ще се покрият напълно или частично медикаментите на над 1,5 млн. осигурени българи. За първи път догодина диабетно болните пациенти ще могат да получат безплатни системи за продължително мониториране на нивото на глюкозата или т. нар. сензори. Над 365 млн. лева ще бъдат заделени са лекарствата с протокол, а за онкотерапиите в болниците – почти 467 милиона лева. Тези средства са разчетени за лечението в болница на над 35 хиляди пациенти с рак. Други 100 милиона лева са заложени за лекарства за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и редки заболявания.

През 2020 г. прогнозният нетен разход за лекарствени продукти с нови международни непатентни наименования е предвиден в размер на 17 млн. лв. Ако обаче скъпите нови медикаменти не дадат очаквания ефект, фармацевтичните фирми ще връщат пари на касата. Определянето на ефекта ще става по договорени критерии между НЗОК и притежателите на разрешенията за употреба на лекарствени продукти. Отделно от това си остава правилото за задължителни отстъпки, които индустрията дава на фонда за продуктите си, които са в Позитивния списък.

Догодина касата ще плаща и за повече медицински изделия. 110 милиона лева са предвидени по това перо за болничното лечение на около 40 000 осигурени. Вече ще се поемат титаниеви заключващи пирони на бедрена кост, рамена кост и тибия, саморазгъваща се биологична протеза за изцяло безшевно позициониране, изработена от телешки перикард, както и система за стимулация на n. vagus за лечение на медикаментозно-резистентна епилепсия. За около 300 пациенти с риск от внезапна сърдечна смърт ще бъдат реимбурсирани и имплантируемите  кардиовертердефибрилатори.

 

Материалът Касата ще похарчи над 1,2 млрд. лева за лекарства догодина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.