Касата ще плаща 40 000 за дълбока мозъчна стимулация

39

17 пациенти с Паркинсон и дистонии вече ще могат да бъдат лекувани с дълбока мозъчна стимулация за сметка на НЗОК. Досега имплантите бяха финансирани лично от болните, като стойността им е около 40 000 лева. Иновативната процедура се прави само в столичната болница „Св. Иван Рилски“, чийто бивш директор в момента е управител на касата. Медиците настояваха фондът да реимбурсира имплантите и батериите цели 6 години, но едва сега НЗОК намери пари както за интервенцията, така и за смяна на батериите на вече подложили се на дълбока мозъчна стимулация пациенти.

„НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Ползваме най-добрите устройства, няма да има Европа на две скорости”, подчерта доц. Красимир Минкин, който ръководи екипа, извършващ операциите.

Дълбоката мозъчна стимулация представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове, които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри. ДМС е предназначен за пациенти , които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

За съжаление не всеки пациент е показан за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

Към момента 12 нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани.  При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането  на интервенцията досега.

Първите двама пациенти със сменена батерия, финансирана от НЗОК, пък е вече са факт от днес. Това са 68-годишна жена от Плевен и 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

Общо 32-ма са болните, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години, откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства. „Резултатите при тях са съпоставими с пациентите по света. 90 % са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10 % са с подобрено здравословно състояние. При 60 % от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията“, обясни неврохирургът д-р Калоян Габровски.

Освен за пациенти с напреднал Паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.

„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, разказа доц. Минкин. Известният неврохирург се надява в един бъдещ момент финансирането от НЗОК да обхване и тези диагнози.

 

Материалът Касата ще плаща 40 000 за дълбока мозъчна стимулация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.