Независимо дали искате да предотвратите инфаркт или просто да поддържате здраво сърце, има няколко билки, които трябва да са част от ежедневието ви, ако има риск или за превенция. Билките могат да понижат холестерола, да подобрят кръвообращението и да намалят кръвното налягане.

Чесънът, например, може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите в тялото и дори може да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци. Но имайте предвид: чесънът трябва да се приема редовно за известно време, за да видите оптимални резултати.

Чесън

Основен елемент от средиземноморската диета, чесънът е известен със способността си да поддържа сърцето здраво и да предотвратява състояния като висок холестерол. Може също така да понижи кръвното налягане и да намали натрупването на плака във вашите артерии.

Чесънът е важен източник на съединение, наречено алицин, за което е доказано, че има антиоксидантни свойства и помага за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от нестабилни молекули в тялото. Освен това има някои антивирусни свойства, които могат да бъдат полезни за предотвратяване на заболявания като грип и настинки.

Има някои добри хранителни добавки, които съдържат алицин, но яденето му прясно вероятно е най-доброто. Проучване показа, че висока доза чесън, около 4 скилидки на ден, има същия ефект върху понижаването на кръвното налягане като лекарствата.

Резене

Копърът е чудесен източник на фибри, които могат да предпазят от сърдечни заболявания и да подобрят храносмилането. Също така съдържа калий, минерал, който работи за стабилизиране на кръвното налягане.

Друго предимство на копъра е, че може да понижи нивата на холестерола. Това се дължи на високото съдържание на фибри и факта, че е добър източник на магнезий, калций, желязо и цинк.

Копърът също е добър източник на селен, който помага за регулирането на хормоните на тялото и предотвратява възпалението. Също така е богат източник на антиоксиданти, които могат да предпазят сърцето ви и да предотвратят рак.

Кардамон

Кардамонът е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали. Той повишава имунитета, предотвратява инфекции и намалява възпалението.

Доказано е, че намалява кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане. Можете просто да го добавите към супи, яхнии и печени ястия, за да контролирате нивата на кръвното си налягане.

В допълнение, кардамонът може да намали риска от стомашни язви при хора на диети с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Изследване в епруветка показва, че подправката може да предпази от Helicobacter pylori, която е бактерия, свързана със стомашни язви при хората.

Кардамонът може също да подобри усвояването на кислород и въздушния поток към белите дробове. Това може да бъде особено полезно за тези, които страдат от астма, защото може да помогне за отпускане на възпалените дихателни пътища.

Джинджифил

Често свързван с усещане за топлина, джинджифилът е чудесен източник на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Той също така помага за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на необичайно съсирване на кръвта.

Може дори да помогне за намаляване на риска от рак. Няколко проучвания показват, че джинджифилът може да се бори с някои форми на рак, включително рак на белия дроб, дебелото черво, гърдата, кожата и панкреаса.

Добавянето на малко смлян джинджифил към ежедневното ви смути или овесена каша може да бъде чудесно начало. Можете да го използвате и за овкусяване на напитки и солени ястия.

Червен чай

Чаят има дълга история на свързване с ползите за здравето на сърцето, като последните изследвания показват, че редовно пиещите чай имат по-малък риск от развитие на артериална скованост и висок холестерол.

В допълнение, флавоноидите в чая могат да помогнат за поддържане на здрави кръвоносни съдове и ендотелна функция, което може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. В едно проучване изследователите установиха, че участниците, които пият три чаши чай на ден, имат 20 процента по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти и 22 процента намален риск от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които не пият чай.

Чаят Ройбос, който е вид червен чай, е особено полезен за сърцето, защото е естествено без кофеин и съдържа ниски нива на танини, които могат да попречат на усвояването на хранителни вещества. Той също така намалява ангиотензин конвертиращите ензими (ACE) и азотния оксид в тялото, което може да понижи кръвното Ви налягане.

Някои билки могат да бъдат полезни за здравето на сърцето, като подпомагат кръвообращението и намаляват възпалителните процеси. Ето някои от тях:

  1. Глог (Crataegus) – Глогът е известен със своите благоприятни ефекти върху сърдечната функция. Той може да подпомогне нормалното кръвно налягане, да намали кръвния холестерол и да подобри кръвообращението. Глог може да се консумира като чай, тинктура или хранителна добавка.
  2. Черен бъз (Sambucus nigra) – Черният бъз е богат на антиоксиданти, които могат да намалят запалването и да подобрят функцията на сърцето. Черният бъз може да се консумира като чай или тинктура.
  3. Жен-шен (Panax ginseng) – Жен-шенът може да подпомогне здравето на сърцето, като подобри кръвообращението и намали кръвното налягане. Той може да се консумира като чай, тинктура или хранителна добавка.
  4. Розмарин (Rosmarinus officinalis) – Розмаринът е богат на антиоксиданти, които могат да намалят запалването и да подобрят функцията на сърцето. Розмарин може да се добавя към ястията или да се консумира като чай.
  5. Коприва (Urtica dioica) – Копривата може да помогне за нормализиране на кръвното налягане и да намали кръвния холестерол. Тя може да се консумира като чай или да се добавя към ястията.

Най-добре е да се консултирате със своя лекар или здравен консултант преди да започнете да консумирате каквито и да било билки, особено ако вече приемате лекарства или имате здравословни проблеми.