Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете

90

Лекари извадиха над 50 кърлежа от главата на дете . Най-вероятно паразитите са полазили детето, докато е играело в Южния парк в столицата. Друго дете пък имало в тялото си 20-30 кърлежа. И двете хлапета са били заведени от родителите си н спешното отделение на болница „Лозенец“. „Не съм имал други такива случаи в практиката си“, разказа д-р Димитър Шандурков, цитиран от БТА. Той е извадил паразитите, които вече изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Д-р Шандурков съветва да се използват репеленти, а родителите да не позволяват на децата си да играят в гъсти храсти. От Столична община съобщиха, че във вторник са пръскали срещу кърлежи централните поляни на Южния парк, като затревените площи в София ще бъдат обработвани и в следващите дни.

Според експерти обаче това е трябвало да се случи поне месец по-рано. Явно не е било направено навреме, тъй като в момента лекарите отчитат бум на пациенти, потърсили помощ, след ухапване от кърлежи.

При откриване на забит кърлеж изваждането трябва да стане възможно най-бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсета. По-повърхностно впитият кърлеж може да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването става чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива. Широко разпространената практика да се върти по посока или обратно на часовниковата стрелка е погрешна. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнителна хирургична намеса.

Колкото и внимателно да се вади един кърлеж, почти винаги част от хоботчето, по което има обратни шипове, подобни на тези при рибарска кука, остава в кожата и предизвиква последващо нагнояване. След свалянето е необходима щателна дезинфекция на кожата – с йод, спирт, или друго антисептично средство. Сваленият кърлеж не трябва да се размачква, тъй като има опасност инфектираното стомашно съдържимо да попадне по лигавицата на очите, устата или носа и да причини заболяване. За препоръчване е да се изгори или да се постави в спирт и изхвърли. До 30 дни след инцидента трябва да се следи за локални прояви – зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването, както и за температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. Сред срещаните у нас болести, предавани чрез ухапване от кърлежи, са марсилска треска, ку-треска, туларемия, кримска хеморагична треска. Добре е поне месец (не по-рано) след ухапването да се направи серологично изследване за борелиозис бургдорфери (лаймска болест) и при данни за инфекция да се проведе лечение.

 

Материалът Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.