Изпили сме лекарства за 3,8 млрд. лева през 2018 г.

112

Лекарства за 3,8 млрд. лева сме изпили през миналата година, сочат данните на IMS Health Bulgaria/IQVIA, цитирани от в. „24 часа“. От тези пари здравната каса е платила малко над 1,1 млрд. лева, а останалите 2,7 млрд. лева са излезли директно от джобовете на пациентите.

Продажбите на медикаменти у нас за последните 12 години са нараснали в стойностно изражение почти 3 пъти. През 2006 г. са били продадени хапчета за 1,3 млрд. лв., след това приходите от тях плавно нарастват, за да стигнат до почти 3,8 млрд. лв. през 2018 г. В посочените приходи влизат както тези от лекарствата, отпускани с рецепта, независимо дали са иновативни, или генерични, така и приходите от медикаменти без лекарско предписание, както и хранителните добавки.

В България няма друг пазар, който да расте с такива темпове. И то устойчиво, без катаклизми – дори в разгара на кризата продажбите на лекарства не са спаднали, а просто са се увеличавали с по-малки темпове – от порядъка на 4-5% годишно. Затова пък за последните две години ръстът е по 11 %. Според анализаторите, поскъпването на самите лекарства не може да обясни този 12-годишен тренд на приходите или поне не изцяло. Защото от септември 2006 г. до септември 2018 г. инфлацията у нас е само 44% и поскъпването на лекарствата не прави изключение. Т.е. през всички тези години е растял и броят на продадените опаковки. „Една от причините за ръста е и застаряващото население и силно развитата система за реимбурсиране на медикаментите, което естествено води до увеличение на продажбите“, коментират от IMS Health Bulgaria/IQVIA.

Най-голям дял в продажбите на аптеките се държи от лекарствата, с които хората са самолекуват – отпусканите без рецепта и хранителните добавки. Само за последната година у нас са продадени такива медикаменти за 824 млн. лв., като най-голям ръст отбелязват пробиотиците, средствата за успокоение на ставни болки и изобщо болкоуспокояващите препарати.

Материалът Изпили сме лекарства за 3,8 млрд. лева през 2018 г. е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.