Изкуственият интелект на Google „хваща“ рак на гърдата

33

Изкуственият интелект на Google вече може да помага на лекарите да засичат заболяването с по-голяма прецизност, съобщават световните агенции. Google и британски учени от няколко университета и болници заедно са разработили новата функционалност на изкуствения интелект. Моделът вече е тестван чрез анализ на изследванията на над 28 000 жени от Великобритания и САЩ.

Изкуственият интелект може да идентифицира признаци на заболяването, които са били пропуснати от лекарите. Освен това открива и погрешни диагнози, които твърдят, че дадената пациентка има рак.

Според данни на Американската онкологична асоциация, медиците пропускат около 20% от случаите на рак на гърдата при стандартните мамограми. Половината от всички жени, които се изследват за рак на гърдата, получават един фалшив позитивен резултат в рамките на 10 години. Финалните резултати показали, че изкуственият интелект бил също толкова ефективен при откриването на коварната болест, но при него шансът за фалшива диагноза бил почти нулев.

Алгоритъмът все още не е клинично одобрен, тъй като се разработва и има още тестове, които трябва да се направят. Постигнатото дотук обаче обнадеждава учените и показва, че са на прав път. Усъвършенстването на модела ще отнеме време, като учените казват, че тя не цели да замени лекарите, а да им помага. Целта на разработката е изкуственият интелект и лекарите да работят заедно, за да постигат максимална прецизност в диагнозите си, тъй като мненията и опитът им не се взаимоизключват, а се допълват. Освен това, с помощта Google Health ракът на гърдата ще може да бъде откриван много по-рано, когато човешкото око и мозък все още не може да го засече. В момента една от 8 жени е с тази диагноза, а моделът е поредната крачка на компанията в посока развиване на решения в здравеопазването.

Същевременно Google и компанията ѝ майка Alphabet са обект на критики, свързани с използването на пациентски данни. Сделка с Ascension, втората по големина здравна система в САЩ, позволи на Google да използва изкуствен интелект, за да събира лична, разпознаваема здравна информация от милиони пациенти, за да подобри процесите си и здравната грижа.

Материалът Изкуственият интелект на Google „хваща“ рак на гърдата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.