Изкуствен интелект ще казва каква да е терапията при рак

38

Изкуствен интелект съвсем скоро ще „подсказва“ на лекарите каква е най-подходящата терапия при пациенти с рак. Очакваните в близко бъдеще иновативни подходи, наред с таргетната терапия, са течната биопсия, която дава възможност за многократно изследване на биопсичен материал, методът „редактиране“ на гените, имплантируеми сензори за проследяване на жизненоважни показатели на организма и др. Това съобщи проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити клиник Онкологичен център“ по време на конференцията „Как говорим за рака – заблуди и реалност“.

„Иновациите в онколечението удължават живота, на фона на факта, че ракът не е една, а около 200 различни болести“, посочи още проф. Дудов. По думите му през 1900 г. само 5% от хората с рак са имали 5-годишна преживяемост, а 90 г. по-късно делът им е 50%. „Сега процентът достига 76-77%“. А другият показател – 10-годишна преживяемост, при всички видове рак на млечната жлеза например, е налице при около 76% от пациентките през 2014 г. и делът им постоянно се повишава“, обясни медикът.

Спред проф. Дудов, революционните резултати се дължат на иновациите в диагностиката и терапията на рака в последните години. По думите му един от най-големите пробиви на нашето време е персонализираната медицина, която подбира най-ефективното лечение и намалява нежеланите лекарствени реакции в индивидуален план.

„У нас 50% от общите разходи в болничната помощ са за лекарства за няколко онкодиагнози, сред които са белодробният рак, ракът на млечната жлеза, меланомата и др. Средномесечните разходи за таргетна терапия при белодробен рак са нараснали близо 5 пъти от 2016 г. до днес, когато сумата е близо 5 млн. лв. на месец, изтъкна д-р Десислава Велковска,  директор на дирекция „Лекарствена политика“ в Министерството на здравеопазването. „Радостни са фактите за увеличените възможности на медицината и за това, колко много прави държавата за лечението на рака, но доколко те достигат до широката публика – трябва да се замислим“, коментира проф. Дудов. По думите му българските пациенти често се питат дали в чужбина ще получат по-добро лечение.

„Днешните пациенти имат много повече възможности в сравнение с нас преди 20 г. Да саботираш лекаря си е равносилно на това да саботираш собствения си живот“, каза Евгения Александрова, председател на АПОЗ. Тя призова за повече критично мислене и внимание, когато се търси информация в интернет. „Лечението при хора, които се доверяват на лекаря си и имат добра връзка с него протича по съвсем различен начин спрямо това на хора, които ги нямат, дори и на физическо ниво“, подчерта и клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн.

Според експертите ключов момент от общуването между лекар и пациент е начинът, по който се съобщава диагнозата. „Пациентът трябва да знае какво му е, какво смятаме да предприемем за лечението му, какво се очаква като странични ефекти и донякъде какъв ефект се очаква от терапията – това е смисълът на информираното съгласие“, отбеляза д-р Николай Недев, началник на Клиниката по лъчелечение и радиохирургия в „Аджибадем Сити клиник Онкологичен център“.

Материалът Изкуствен интелект ще казва каква да е терапията при рак е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.