Ивайло Иванов: Необходим е дебат за промени в начина на изплащане на болничните

36

20% повече са болничните листове за първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018 г., обясни Ивайло Иванов, управител на Националният осигурителен институт (НОИ). По думите му има вероятност завишението да е заради тежката грипна епидемия. „Все пак е необходим широк обществен дебат за промени, свързани с изплащането на болничните. Например както е в другите европейски държави първите 3 дни да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят. Не казвам, че това е най правилната методика или че това е правилно, а че трябва всички да участваме в този процес за ограничаване на тези болнични листове“, коментира Иванов пред БНР. Припомняме, кабинетът и работодателите вече предложиха подобна промяна, но след негативната обществена реакция, тя не беше приета.

Според данни, предоставени на Скенер.нюз, през 2018 г. общо са приети 3 299 650 болнични листа, за които НОИ е платил 456 278 489 лева. Обжалваните листове са едва 9514, като от тях отменени са били 2419. Обжалванията са малко, тъй като електронната система на НОИ отхвърля автоматично тези листове, които не са попълнени коректно, като най-често това е когато лекарят или болницата са дали повече дни от предвидените за съответното заболяване, или пък когато за лицето вече има ТЕЛК решение с над 50 % трайна нетрудоспособност или увреждане.

През миналата година НОИ е обжалвал пред НЕЛК и 2349 решения на ТЕЛК за инвалидни пенсии. За 545 от тях има получени резултатите от проверките, като при около 50 случая е отпаднало основанието за изплащане на инвалидна пенсия или иначе казано дадените от ТЕЛК проценти са били занижени под 50 на сто от НЕЛК.

„Над 400 са и подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години, като повечето са за съмнения за измами в ТЕЛК“, заяви още Ивайло Иванов. По думите му досега прокуратурата е установила неистински диагнози при 200 от предоставените й досиета.

„Това не означава, че половината от инвалидните пенсии са неистински, а че всички тези сигнали 400, които те провериха в началния етап, върху всичките досиета, ние сме ги обжалвали и те, на практика, стъпиха върху тях. Това са обжалвания, в които ние също сме се усъмнили. Иначе доста по-малък е процентът от инвалидните пенсии, които са с неистинска диагноза“, обясни шефът на НОИ.

Материалът Ивайло Иванов: Необходим е дебат за промени в начина на изплащане на болничните е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.