Искат стимули за лекари, които предписват по-евтини лекарства

20

Стимули за лекарите, предписващи по-евтини лекарства и биоподобни продукти, а също и за болниците, които лекуват с такива препарати. Това Това поиска Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика /ЕКИП/. По думите му в момента около 30% от бюджета на НЗОК се изразходва за онколекарства, а въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда и би дало възможност повече българи да се лекуват с безплатни медикаменти.

От ЕКИП предлагат също промени в Закона за обществените поръчки, които да въведат изискване за закупуване на генерични лекарства от болниците, защото са по-евтини, а като активни съставки и терапевтично са напълно съвместими с оригиналните. В същото време са икономически по-ефективни.

„Ще инициираме широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. За целта като партньори ще бъдат поканени Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и пациентските организации“, обясни Шарков.

Той даде примери от сравнително проучване на ЕКИП върху три често използвани медикамента. Данните сочат, че терапията на един пациент с оригиналния продукт trastuzumab е струвала на касата средно 23 000 лева на година, а след навлизането на биоподобен аналог, цената на лечението е спаднала на 3000 лева. „Разликата е близо 8 пъти и икономията за фонда би била 26 млн. лв., което би позволило на още 8000 пациенти да се лекуват“, изчисли здравният икономист.

Подобна е ситуацията и с още два продукта – rituximab, при който цената на терапията е спаднала с 60% след навлизането на биоподбни аналози и освободеният финансов ресурс би дал възможност за лечение на още 330 000 пациенти с рак или автоимунни заболявания, както и filgrastim – след изтеглянето от пазара на оригиналния продукт, са навлезли 3 биоподобни лекарства и цената се е понижила съответно от 204 лв. през 2015 г. на 84 лв.  през 2018 г.

Икономистът подчерта, че би било крайно неправилно да се гледа на тези икономии като на спестявания, които остават в здравната каса. „Това са пари, които спомагат за реализирането на целите на една по-ефективна здравна политика, предоставяща безпроблемен достъп до лечение на много повече хора, при това без забавяне и допълнителни трудности за тях. Също така трябва да отчита фактът, че този финансов ресурс има инвестиционен потенциал, защото спестените средства могат да се вложат и в подобряването на условията в болниците и в развитие на човешкия ресурс в тях чрез обучение например“, уточни Шарков.

Според него, институциите трябва да създадат такава регулация, която да стимулира оставането, а не изтеглянето на биоподобни продукти от нашия лекарствен пазар. По думите му въвеждането на електронна рецепта би улеснило извършването на навременен анализ на лекарствения пазар.

Материалът Искат стимули за лекари, които предписват по-евтини лекарства е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.