Искат система за докладване на нежелани събития в болниците

37

Крайно време е у нас да бъде създадена система за докладване на нежелани събития в болниците. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод Европейския ден на пациента. „Трябва да бъде дадена възможност на лекарите да докладват за нежелани събития, без да се страхуват за работата си. След като бъде подаден такъв сигнал той се дава за подробен анализ, за установяване на първопричините за случилото се. В резултат, на което се създават препоръки и се предприемат мерки за подобряване на работата в лечебното заведение“, обясни д-р Маджаров.

По думите му една от най-важните задачи на БЛС е да върне доверието между лекар и пациент. „Ако пациентът няма доверие на лекаря си, то той по-трудно би могъл да му помогне“, добави д-р Маджаров. Според него, едва след това може да говорим за Закон за правата и задълженията на пациентите.

Председателят на БЛС беше категоричен, че когато се говори за „лекарски грешки“, е редно да се посочи, че много голяма част от тях са свързани с проблеми в системата. „За да защитим пациентите, трябва да направим така, че да има ясни правила, ясни стандарти, за да може всеки да получи гаранция, че няма да има системни пречки пред неговото лечение“, подчерта още д-р Иван Маджаров.

Според председателя на Българската асоциация за закрила на пациента Пламен Таушанов обаче, у нас липсва работеща система за разследване на лекарските грешки. По думите му огромен проблем са и вътрешноболничните инфекции, с които пациентите се заразяват по време на хоспитализации.

„Без да мислим за пациента, нашата работа се обезсмисля напълно“, коментира зам.-здравният министър Жени Начева. Тя беше категорична, че у нас специализираната медицинска помощ е достъпна, но може да се подобри качеството на услугите.

По данни на адвокати по медицинско право пациенти или техни близки завеждат по две дела на месец срещу лекари и болници, като около половината от исковете се отхвърлят от Темида. Най-съдени са хирурзите, гинеколозите, анестезиолозите и педиатрите.

 

Материалът Искат система за докладване на нежелани събития в болниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.