Искат програма за проследяване на недоносени докато станат на 7 години

32

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа в периода на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им. Затова фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерство на здравеопазването проект за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст.

Проучване на фондация „Нашите недоносени деца“ от февруари 2019 г. проведено сред 812 родители от цялата страна, показва че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а цели 84,7% не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето. 58% от родителите пък заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти.

Препоръките в проекта са за осъществяване на превенция и ранно откриване на потенциални заболявания или трудности в развитието на недоносените деца. Това от своя страна, ще доведе до по-ранното и навременно откриване на състояния, които адресирани навреме, биха могли да бъдат отстранени или последиците сведени до минимум, така че да не оказват влияние върху качеството на живот на детето.

Проектът е подкрепен от Българската асоциация по неонатология, офиса на СЗО в България, Национална мрежа за децата, както и съгласуван с Вера Рангелова – директор „Програми за ранно детско развитие“, УНИЦЕФ България. Препоръките са базирани на най-съвременните стандарти, създадени по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI, съвместно с повече от 220 здравни експерти от различни области на детското здраве и развитие.

В подготовката на програмата са участвали педиатри, неонатолози, офталмолози, нефролози, рехабилитатори, психолози, логопеди, ерготерапевти, адвокат по медицинско право и експерти по застъпничеството.

От Българската педиатрична асоциация пък напомниха на властта по случай 1 юни, че сегашният статут на лекарите и на болниците, работещи с деца, не отговаря на европейските стандарти, а исканията за по-добро финансирането в детското здравеопазване са искания за доброто на българските деца.

 

Материалът Искат програма за проследяване на недоносени докато станат на 7 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.