Искат 5 % ДДС върху лекарствата, плащани от касата

37

Да се намали или бъде премахнат изцяло ДДС върху лекарствата, призова за пореден път проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер на между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло“, уточни той Блумбърг ТВ-България. За подобна мярка настояват както фармацевтичните компании, така и от БСП.

Проф. Гетов припомни, че България има една от най-високите ставки върху медикаментите сред страните-членки на Европейския съюз. „Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“, допълни шефът на БФС. По думите му намалението на данъка трябва да бъде валидно само за лекарствата с рецепта, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. „Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средставата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща“, подчерта проф. Гетов.

Той отчете, че за миналата година сме изпили хапчета за 3 млрд. 583 млн. лева. Най-много се е увеличил пазарът на медикаментите без рецепта и на хранителни добавки, като ръстът е от 11%.

Проф. Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено в края на годината у нас. „Тази година е изключително трудна и предизвикателна. Аптечната система е под непрекъснат натиск, тепърва предстоят да се въведат редица неща. От 9 февруари се въведе системата на верификация, след което новата наредба за фискалните апарати, предстои системата за проследяване на количествата на ИАЛ, може на края на годината и електронното здравеопазване да стане факт. Това всичкото е един огромен натиск върху системата. За разлика от всички останали обаче, които протестират и непрекъснато искат пари, ние знаем, че държавата няма как да помогне на аптеките“, заяви председателят на фармацевтичния съюз.

Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписаното си от лекаря лекарство, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на НЗОК, всички лекари и аптеки, работещи с нея, и всички съсловни организации“, обясни проф. Илко Гетов. Според него е възможно дигитализирането на процеса да се случи скоро, а БФС вече е инвестирал 150 хил. лв. в изграждането и поддържането на тази система.

Материалът Искат 5 % ДДС върху лекарствата, плащани от касата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.