Илко Семерджиев: Предстои сериозна криза в сектора

51

Предстои сериозна криза в здравеопазването, предупреди бившият служебен здравен министър в кабинета на проф. Огнян Герджиков и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев, смятан за „баща“ на реформата у нас в края на миналия век.

„Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел предвиждат огромно количество публичен ресурс да отиде в ръцете на частни застрахователи“, обяви Семерджиев пред БНР, като уточни, че е запознат с презентацията, която Ананиев се очаква да представи на 15 юли. „Аз видях какъв е моделът, видях новата му презентация, която всички ще видим на 15 юли, и мога да ви кажа следното – той е по-зле и от онова, което представи преди една година. Моделът е толкова недомислен и толкова корпоративно зависим. Той регулира застрахователите да влязат в основния пакет, което съчетано с един от регламентите, които дава – застрахователите да формират печалба от публични средства, това наистина минава вече абсолютно всички очаквания. Колосално количество публични пари ще изтекат в частни джобове“, обясни  Семерджиев.

Той коментира и новата методика за формиране на възнагражденията в сектора, която министър Ананиев предлага – заплатите на санитар – медицинска сестра – лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2. „Ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и от тях още 25% са възможност за допълнително материално стимулиране, към тях добавете и 33% осигуровки, ще видите, че за стопански разходи на болницата не остават абсолютно никакви пари, тоест това ще бъде административен фалит на болниците. Тези 50 млн. лева се споменаха, но тях не ги дават допълнително. Те са за сметка на резерва на НЗОК. Ще имаме доста сериозна и тежка ситуация в здравеопазването, още повече че за тази година бюджетът е планиран с минус 50 млн. лева“, посочи д-р Илко Семерджиев. По думите му здравната помощ у нас и изключително неглижирана и представлява „жалка картинка“.

Материалът Илко Семерджиев: Предстои сериозна криза в сектора е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.