И здравната комисия каза „да“ на Медицински факултет в Бургас

20

Медицински факултет в Бургас ще има, след като днес и депутатите от парламентарната здравна комисия казаха „да“ на откриването на учебното заведение към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Припомняме, на 17 април правителството предложи на НС да гласува създаването на Медицински факултет, сега остава текстът да бъде гласуван в зала, което със сигурност ще се случи.

МФ към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се открива по предложение на ръководството на висшето училище, въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект. А основен мотор на случването на дългогодишната идея е кметът на Бургас Димитър Николов.

„МЗ напълно подкрепя откриването на такова учебно заведение, защато така се дава възможност за кариерно и академично развитие на младите колегите в региона“, посочи зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.

Според председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Петя Кабакчиева, Бургас има нужда от млади лекари. По думите й средната възраст на медиците там в момента е 60 години. „А това означава, че скоро няма да има доктори, които да се грижат за хората в региона“, уточни проф. Кабакчиева.

Бургаският университет в момента разполага с 4 факултета – по технически, природни и обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи. Има разкрити и департамент за чуждоезиково обучение и три колежа – Медицински, Технически и Колеж по туризъм.  Медицинският факултетът ще разполага с изключително модерна база за обучение, предстои сключване на договор с МБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ- Бургас.

Така, след като депутатите гласуват предложението на кабинета, висшите училища, които подготвят бъдещи лекари у нас, ще станат 7.

Материалът И здравната комисия каза „да“ на Медицински факултет в Бургас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.