И варненската онкология осъди НЗОК

214

skener.news

В договора между болницата и касата не е предвидена възможност, след изчерпване на лимита, лечебното заведение да прекрати да извършва дейност, аргументират се магистратите

Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна осъди НЗОК да заплати сумата от 42 115 лева за извършена, но неплатена надлимитна дейност за 2016 година. Така варненската онкология става поредното лечебно заведения, спечелило дело за надлимитна дейност. На фона на над 70 осъдителни присъди, касата не е загубила само едно дело. Най-големият уважен иск е на „Токуда“ и е за близо 4 млн. лева.

„Съдът намира, че следва да се извърши плащане и на надлимитните дейности, тъй като в договорите не е предвидена възможност, след изчерпване на предварително определените стойности, лечебното заведение да прекрати извършването на възложените му дейности“, се посочва в мотивите на магистратите.

За договорените клаузи за месечен лимит съдът намира, че противоречат на императивни правни норми в чл.35 от Закона за здравното осигуряване, поради което и не пораждат действие. „Съобразно посочените в договорите задължения на изпълнителя се установява, че НЗОК му е възложила изпълнението на дейностите, предмет на договорите, като не е поставено ограничение на приема на здравноосигурени лица съобразно лимита на договорените средства, поради което задължение на възложителя е да заплати стойността на тези лечения по силата на здравното осигуряване“, аргументират се от Темида.

НЗОК трябва да заплати и 3653,24 лева за направените по делото разноски. Остава и въпросът защо онкологични болници имат лимит, при условие, че тези клиники не може да формират листи на чакащи. Въпреки това тази в „Д-р Марко Антонов Марков“ е доста дълга. Припомняме, НЗОК наложи лимит и на лъчетерапията, както и на изследванията с ПЕТ скенер.

Припомняме, съвсем скоро управителят на касата д-р Дечо Дечев изпадна в абсурдна ситуация, след като дело за неизплатена надлимитна дейност, заведено от него самия, но като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, приключи с присъда за НЗОК. Д-р Дечев заяви пред медиите, че фондът ще обжалва решението, което направи казуса още по-нелеп.