И сестрите с право да лекуват

53

Сестрите, акушерките и лекарските асистенти ще имат право да разкриват самостоятелни практики в обособени лечебни заведения, където ще могат да лекуват без надзор на доктор. Това решиха депутатите от парламентарната здравна комисия, които одобриха на първо четене проектът на МЗ за промени в Закона за лечебните заведения.

Идеята обаче срещна критики от страна на опозицията и предизвика притеснение в гилдията. Проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че предложението е абсолютно непрофесионално, тъй като специалистите по здравни грижни не можели да изпълняват широкото понятие „манипулации“ без работа с лекар в екип. „Как акушерките сами ще водят женските консултации“, запита д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти. От БЛС също изразиха резерви. „Трябва да се мисли за нещо по средата между социалната и медицинска дейност“, каза проф. Николай Габровски, зам.-председател на съсловната организация. По думите му БЛС принципно не е против, но държи на изработените точни и ясни правила и критерии за обхвата на дейностите, които ще се извършват самостоятелно от медсестрите.

От Българския лекарски съюз заявиха, че не бива да се допуска подобна възможност за аситентите на лекарите по дентална медицина, тъй като това произтича от самия държавен образователен стандарт.

От Сдружението на частните болници обаче подкрепиха създаването на законова възможност за регистриране на нов вид лечебни заведения, с титуляри медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти.

Според становището на вносителя от МЗ, целта на предложението да се регламентира нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите, е да се създаде възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги. „Търсенето им през последните години се увеличава, разширяване на възможностите за избор на пациентите и съответно подобряване на достъпа им до здравни грижи. Очакваните резултати се изразяват в привличане на млади хора към тези професии, тъй като тенденциите показват драстично намаляване на кандидатите за обучение по тези специалности. Цели се също намаляване на личните и обществени разходи за здравни услуги“, обяцни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, чието становище беше напълно подкрепено от депутатите от ГЕРБ.

Но засега управляващите нямат идея кой ще плаща на сестрите в частните им практики – НЗОК или пациентите. „За нас е особено важно предложението, че професионалистите по здравни грижи могат да организират самостоятелни практики. Но е важно да се осигури финансирането, защо ако това не се случи, това ще остане само на хартия. Имаме готовност между първо и второ четене да предложим текстове, които да гарантират финансирането на тези практики и регламента по разкриването им“, каза председателят на БАПЗГ Милка Василева.

Председателят на Асоциацията на медицинските сестри Мая Илиева пък заяви, че за тях е особено важно тази дейност да бъде поета от здравната каса, защото в противен случай няма стимул, който да накара сестрите да излязат от сивия сектор.

Материалът И сестрите с право да лекуват е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.