И Пета градска готова да поеме прегледите с ПЕТ скенер

160

Още една болница – столичната Пета градска обяви, че има готовност да  поеме прегледите с ПЕТ скенер. Преди това от УМБАЛ „Александровска“ заявиха, че ще осигурят алтернатива за онкоболните, които трябва да бъдат изследвани за метастази, но не могат в момента да го направят заради липса на технециеви генератори за гамакамерите. Затова от Министерство на здравеопазването съобщиха, че са издали указания, според които пациентите със съмнения за метастази трябва да бъдат пренасочвани към ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс.

На телефон 0700 11 248 от 08.00 до 15.30 часа, всеки пациент може да си записан ден и час за провеждане на изследването в Пета градска, уточниха от единственото общинско лечебно заведение в страната, което разполага със супер модерната апаратура.

ПЕТ/СТ ( позитронно-емисионна томография с компютърна томография) е най-модерният диагностичен хибриден метод за поставяне на диагноза, предимно при туморни заболявания. Прилага се за точно определяне на стадия на болестта, за проследяване и откриване на рецидиви и/или метастази, както и за оценка на ефекта от лечението. Изследването е показано при злокачествени заболявания на белия дроб, на млечната жлеза, на храносмилателния тракт, на главата и шията, на женските гениталии, на отделителната система, при лимфоми, меланоми и др.

ПЕТ/СТ установява промени на клетъчно ниво с голяма точност и чувствителност по-рано от другите образни методи. Използваният радионуклид е с кратък период на полуразпад, отделя се бързо от организма и облъчването не носи рискове, сравнени с ползата. Методът е неинвазивен, безболезнен и без противопоказания, освен бременност.

Около 2000 са пациентите, които трябва да потърсят лекуващите си лекари, за да им бъде предложен алтернативен метод за стадиране на заболяването им, както и за предписване на подходяща терапия., обяви междувременно зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. „Продължаваме преговорите с производителя да предостави необходимите количества изотопи по стария договор. Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство, а през това време, изработихме указание към колегите от РЗИ, към болниците с клиники по онкология и онкологичните центрове, в което националните консултанти препоръчват алтернативата“, обясни още той.

„Трябва обаче да има диференциран подход. Например при карцином на щитовидна жлеза, голяма информативност дава ултразвуковото изследване. Но ПЕТ скенери има достатъчно. Само в София вече трябва да са пет. Ние сме си дали срок от три месеца, за да възстановим доставките на радиофармацевтици. Дотогава има достатъчно възможности, за да не страдат пациентите“, подчерта д-р Пенков.

Материалът И Пета градска готова да поеме прегледите с ПЕТ скенер е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.