И Германия въвежда задължителна имунизация

59

Правителството на Германия обмисля дали въведе задължителна имунизация и така да принуди родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се случаи на заразени с морбили по света, съобщи ДПА. „Министърът на здравеопазването, християндемократът Йенс Шпан, обсъжда въвеждането на мярката и със сигурност ще има решение по въпроса“, каза депутатът социалдемократ Карл Лаутербах.

„Децата не трябва да плащат със смърт или немощ за безотговорните грешки на своите родители. Трябва най-после да смажем дребната шарка и това може да бъде направено само със задължителни ваксинации“, заяви здравният експерт на Германската социалдемократическа партия.

По данни на Световната здравна организация през 2017 г. броят на заболелите от морбили се е увеличил с 30 на сто в световен мащаб. Тенденцията е особено сериозна в Европа, където през 2017 г. има регистрирани 23 927 заболели, докато през 2016-а броят им е бил 5273. У нас в момента има регистрирани близо 200 случая на дребна шапка, като всички болни не са били ваксинирани.

Припомняме, в Италия властите вече решиха, че имунизационният календар става задължителен, като дори децата без ваксини за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит могат да бъдат изключени от ясла или градина и няма да бъдат приети в училище. Преди дни пък стана ясно, че италиански политик антиваксър е пипнал варицела и се е озовал в болница.

У нас ваксините са задължителни, но въпреки това имунизационният обхват не е на заветното ниво от 95 %.

 

Материалът И Германия въвежда задължителна имунизация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.