И фелдшерите заплашиха със стачка

40

Фелдшери от цяла България се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването с настояване да им бъде позволено да имат своя организация. Те подкрепят и исканията на медицинските сестри за по-високи заплати. Сестри, рехабилитатори, лекарски асистенти и физиотерапевти също дойдоха на протеста.

Основното искане на фелдшерите е за промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност на всяко отделно направление от голямата група на специалистите по здравни грижи да има своя съсловна организация, свои стандарти и вътрешна регулация. Недоволни от ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в лицето на Милка Василева са и самите сестри.  

Други техни искания са да се спазва Колективният трудов договор и да се изплащат договорените заплати, които да са в размер на поне две минимални работни заплати. Протестиращите се обявяват и за промяна в начина на финансиране на болниците, откъдето, според тях, идват всички проблеми в системата.

Фелдшерите  са категорични, че този път ножът е опрял до кокала и няма да се откажат, докато не постигнат успех. Заканват се, че ще започнат и ефективни поетапни протестни действия в спешните центрове в цялата страна, където работят най-много от тях. Припомняме, медицинските сестри също заплашиха с ефективна стачка, ако управляващите не изпълнят основното им искане за 1120 лева начална основна заплата. Първата предупредителна стачка на фелдшерите е насрочена за 7 април, когато е и професионалният празник на здравните работници.

Здравният министър Кирил Ананиев покани на среща част от протестиращите и им обеща да проведе разговори с народните представители по отношение на искането да се отделят от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и да сформират независима съсловна организация. На срещата министър Ананиев заяви, че безкрайно уважава труда на фелдшерите, които са ангажирани най-вече в системата на спешната помощ и в спешните отделения на лечебните заведения, и посочи, че ще търси консенсус по поставените от тях проблеми и в Министерския съвет.

Материалът И фелдшерите заплашиха със стачка е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.