И джипитата настояват за повече пари

31

След медицинските сестри и джипитата поискаха повече пари за догодина. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) предлага бюджета за първична медицинска помощ на НЗОК за 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г. Това става ясно от тяхното становище, изпратено до премиера, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, МЗ, МФ, НЗОК, БЛС и медиите. Според личните лекари, това предложение е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.

„Настояваме в ЗБНЗОК за 2020 г. отново да се запише условието за недопускане на прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера, което реципрочно се отнася и за останалите направления (СИМП, БП и др.), както и че резервът на НЗОК може да се използва и при наличен преразход в ПИМП. Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар (потребителска такса) трябва да е задължителна за всеки, и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ“, категорични са от сдружението на джипитата.

Личните лекари дават за пример механизъм, по който могат да се взимат потребителски такси за преглед на децата. „При децата до навършване на 18-годишна възраст или до приключване на средно образование, потребителската такса да се заплаща като при пенсионерите, като разликата до пълния й размер да се осигурява от държавния бюджет“, обясни председателят на УС на НСОПЛБ доц. Любомир Киров.

Материалът И джипитата настояват за повече пари е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.