И Бургас отваря медицински факултет

48

Медицински факултет най-вероятно ще има и в Бургас. Това става след като поредният университет у нас излезе с искане за разкриване на нов факултет, опитвайки се да изпревари готвения от просветното министерство мораториум върху откриването на нови вузове, филиали и нови за тях специалности. Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изяви желания за нов медицински факултет, става ясно от проект на решение на МС за внасяне на подобно предложение до Народното събрание.

Факултетите, които обучават по специалности от регулираните професии, каквато е медицината, се разкриват с решение на НС, за разлика от другите, за които е нужно само положително становище от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в момента разполага с 4 факултета – по технически, природни и обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи. Има разкрити и департамент за чуждоезиково обучение и три колежа – Медицински, Технически и Колеж по туризъм. Намерението за нов медицински факултет е одобрено с решение на Академичния съвет на вуза преди година. На 7 февруари 2019 г. идва положителната оценка от НАОА за откриване на факултета, но предстои и акредитиране на програмите.

Проектът на висшето училище предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалност медицина в магистърска степен. Според него академичният състав ще се състои от 54 души, разпределени в 9 катедри. В него „ще се подготвят лекари за нуждите на региона – за системата на спешната, доболничната и болничната помощ, диспансерите, центровете за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина“, пише в мотивите към проекта. В него е посочено още, че вузът разполага с необходимата материално-техническа база, а за провеждането на необходимата клинична практика на студентите от факултета университетът е предприел сключването на договори с УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ – Бургас.

„Проектът е пуснат за обществено обсъждане, ще се реши в зависимост от разговорите“, коментира просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от в. „Сега“. Той посочи, че в последните години приемът в медицинските направления е бил разширяван най-много и в този смисъл може да се говори, че мрежата е достатъчно уплътнена. Откриването на нов медицински факултет, според него, няма да доведе до подобрение на достъпа до висше образование, не е сигурно и че това ще увеличи броя на студентите по медицина, от което страната ни има нужда. По думите му обаче бургаският университет е направил много инвестиции в последните години, има много добре оборудвана база, както и преподаватели, което е предпоставка за високо качество на обучението.

Ако парламентът одобри проекта, висшите училища, които обучават студенти по медицина, ще станат седем. В момента това направление се предлага в четирите медицински университета в София, Варна, Плевен и Пловдив, както и в СУ и Тракийския университет в Стара Загора.

Материалът И Бургас отваря медицински факултет е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.