И болничните асоциации поискаха среща с Борисов

22

И болничните асоциации поискаха среща с премиера Бойко Борисов. От Българската болнична асоциация, Сдружението на общинските болници, Националното сдружение на облстните болници за активно лечение, Асоциацията на университетските болници и Националното сдружение на частните болници изпратиха покана до министър-председателя, в която настояват да представят своята гледна точка за проблемите в сектора.

Това се случва само два дни след като министър-председателят прие в кабинета си протестиращите медицински сестри и предложи лекарите да споделят част от високите си заплати с тях. Припомняме, по време на срещата специалистите по здравни грижи признаха за куп нарушения в болниците и поискаха строг контрол, а Борисов мигом мобилизира МВР, икономическа полиция и ГДБОП и ги прати да се справят с корупцията в лечебните заведения.

Болничните организации обаче остро възразяват срещу обвиненията на сестрите. „Да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на фактите и действителността, не само дискредитира всички лечебни заведения в страната, но уврежда доверието в цялата здравна система“, категорични са директорине на олници. Поредните внушения за пороци в дейността на целия сектор „Здравеопазване“, накараха представителите на всички болници да заявят, че не подкрепят представената информация за „далавери“ и „злоупотреби с разпределение на заплати и болнични, схеми за източване на пари“, „подправяне на документи“ и „фалшифициране на клинични пътеки“.

В своето писмо до Борисов те заявяват, че не трябва да се противопоставят лекари и сестри, защото никой не печели от конфликт на медицински специалисти, които трябва да работят в екип за здравето на пациентите.

„Сдруженията на всички болници от месеци работят съвместно с цел определяне на най-важните стълбове на реформата в здравеопазването. На предложената от нас среща с премиера и ресорните институции сме готови да представим не само своята гледна точка, но и предложенията ни за реформа в сектора, които най-спешно следва да се вземат предвид, за да има гаранции за спокойствието на българските граждани“, заявяват още директори на лечебни заведения от цялата страна.

Материалът И болничните асоциации поискаха среща с Борисов е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.