Хомеопатията не е медицина и не трябва да се реимбурсира

43

Хомеопатията не е медицина, гласи официално изявление на френската Медицинска академия. Текстът, публикуван във „Фигаро“ и гласуван с 58 гласа “за”, 16 “против” и осем „въздържал се“, е написан заедно с Академията по фармация, която за първи заема официална позиция.

Двете Академии заявяват, че тази терапия почива на ненаучни основи и много клинични изследвания са доказали, че тя няма никаква собствена ефикасност извън вече известния “плацебо ефект”. В официалното становище се подчертава още, че хомеопатичните препарати не трябва да се реимбурсират, а за да се предостави на обществеността вярна информация, опаковката на тези препарати трябва ясно да посочва техния състав, начин на производство (по-специално чрез принципа на разреждане) и факта, че няма никакво доказателство за тяхната ефикасност.

Освен това студентите по медицина и фармация трябва да изучат как действа плацебо ефектът и значението на връзката пациент-лекар, но дипломите и сертификатите по хомеопатия нямат място в тези факултети, категорични са академиците. „Те се наричат факултети по медицина, не по медицина и патафизика!”, заяви проф. Клод Жафиол и добави: „Защо да преподаваме дисциплини, които не почиват на никаква научна основа?”.

Според академиците, нямало проблем лекари дори и в болниците да използват хомеопатични препарати, но при условие, че това не води до загуба на шанс за пациента да се излекува, както и че лекарят осъзнава, че използва техния плацебо ефект, а болният е информиран за това.

Припомняме, у нас БАН също обяви война на хомеопатията, а още в началото на миналата година 65 изявени български учени – академици и член-кореспонденти на Българската академия на науките, изпратиха писмо до ректорите на висшите медицински училища у нас с призив веднага да преустановят обучението по хомеопатия.

Материалът Хомеопатията не е медицина и не трябва да се реимбурсира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.