Холестеролът е виновен за ранните инфаркти

24

В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от сърдечно-съдови заболявания, а главният виновник за ранните инфаркти е невъзможността на организма да преработи холестерола. Това обяви проф. Арман Постаджиян, началник отделение към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ „Света Анна“ по време на дискусия „10 години иновации в полза на пациента“. Тя бе организирана по повод 10-годишнината, която фармацевтична компания „Амджен“ отбелязва от стартирането на дейността си в България и се проведе с подкрепата на изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

„Около 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори. Някои от тях обаче са свързани с генетичната предразположеност и фамилна анамнеза. Затова от изключителна важност е човек да познава фамилната си история. Например, пациентите, които страдат от фамилна хиперхолестеролемия (ФХ), са с високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова те са и с висок риск от преждевременно развитие на сърдечно-съдови заболявания“, посочи проф. Постаджиян.

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 000. Вероятността болестта да се предаде по наследство е 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти е по-висок риска за сърдечно-съдова смъртност. „Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност“, добави кардилологът от „Св. Анна“.

Доц. Пламен Попиванов, началник на отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“, пък алармира за друго социално значимо заболяване – остеопоразата. „Около 55% от хората над 50 г. са изложени на увеличен риск от фрактура поради намалена костна маса. А едно счупване може да доведе до сериозни усложнения – до една година след инцидента при около 30% от пациентите се наблюдава инвалидизация, а при тежки фрактури на бедрената шийка или прешлените смъртността в рамките на първата година е 20%“, обясни той.

Според статистиката, една от две жени и един от пет мъже над 50 години преживяват счупвания в следствие на остеопороза. „Това е състояние, което може да доведе до нарушаване качеството на живот. Ефектът от заболяването рефлектира не само върху болния, но и върху близките му. Затова превенцията и своевременното лечение е от изключително значение“, добави доц. Попиванов.

Българските пациенти имат достъп до иновативни биологични лекарства и срещу фамилната хиперхолестеролемия, и срещу остеопорозата, благодарение на „Амджен“.  Компанията традиционно работи в области, свързани със сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечно-съдовите, имунологичните, онкохематологичните и костните. „В  момента „Амджен“ има 14 регистрирани и разрешени за употреба лекарства в България. Терапиите, които предоставяме, са за лечение на тежки заболявания, които в повечето държави се осигуряват от здравните фондове. За щастие българският пациент също има достъп до голяма част от регистрираните иновативни лекарства на Амджен в Европа. Компанията осигурява терапия за близо 30 000 наши сънорадници, страдащи от тежки заболявания. Биотехнологичните ни лекарствени продукти за остеопороза достигат до повече от половината пациенти с остепороза в България. Ние осигуряваме лечение и за всеки втори новозаболял онкопациент у нас“, отбеляза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България.

„САЩ оказват подкрепа на българското здравеопазване вече повече от 100 години“, отбеляза изпълняващият длъжността посланик Джъстин Фридман.

Материалът Холестеролът е виновен за ранните инфаркти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.