Хирурзи се страхуват да оперират ХИВ-позитивни

76

Хирурзи масово се страхуват да оперират ХИВ-позитивни, алармира началникът на инфекциозна клиника в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Марияна Стойчева по време на форум „За свят без HIV”. По думите й все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН. Според нея, младите студенти по медицина са по-добре запознати с рисковете, докато при възрастните медици съществува резистентност и те не желаят да се включат в лечението на такива пациенти. Като абсолютно недопустимо проф. Стойчева определи отношението на лекари, които са отказали да извършат операция на пациенти, носители на вируса.

„Чувам за трансплантации на ХИВ-позитивни в близки до нас държави като Испания и Португалия, но у нас това ми се струва в сферата на далечното бъдеще и мечтите“, добави проф. Стойчева. Рискът за инфектиране при инвазивна манипулация е по-голям, затова и се провеждат серии от обучителни беседи за медици, както и безплатна 4-седмична профилактика с медикаменти и изследвания в рамките на 48 часа, ако е налице заразяване. Тя се провежда в петте Центъра за мониториране и лечение на ХИВ позитивни пациенти към Министерство на здравеопазването.

Досега в страната са регистрирани 3165 ХИВ-позитивни. Най-засегнатата рискова група са мъжете, правещи секс с мъже. През 2018-та новооткритите ХИВ-позитивни са били 311, а от началото на тази година до 14 юни те са 120, като най-много са тези в София – 53, Пловдив – 14, Варна – 4 и Бургас – 3-ма.

Българите обаче не са запознати с ХИВ, въпреки дългогодишните усилия за информиране и превенция, сподели и Елена Биринджиева от Checkpoint София – Център за сексуално здраве. По данни на центъра, всеки четвърти българин вярва, че може да се инфектира с ХИВ чрез целувка. Един на всеки пет души мисли, че може да се зарази от неизмити прибори за хранене или от кихане или кашляне. Един от петима пък е на мнение, че може да пипне вируса от използване на обща тоалетна със серопозитивен.

Биринджиева обясни още, че трима от четирима души не биха били приятели с хора с ХИВ, 9 от 10 не биха живели с ХИВ-позитивен, трима от петима не биха работили с инфектиран, а всеки втори българин се страхува да общува с ХИВ-позитивен.

Спорд Биринджиева, у нас все още ХИВ-инфекцията се диагностицира късно. Антиретровирусното лечение започва средно до 5 седмици след положителния бърз тест, а 70% от пациентите достигат неоткриваем вирусен товар до 3 месеца след старта на лечението.

„Основно предизвикателство пред страната ни по отношение на ХИВ е, че над 90% от регистрираните в лечебни заведения ХИВ-позитивни се лекуват, но все още закъсняват диагностицирането, регистрирането и стартирането на антиретровирусната терапия“, призна също проф. д-р Мария Николова от Национална референтна лаборатория по имунология към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Според нея, са необходими и нови терапевтични режими и подходи за здравни грижи. „За свят без HIV” проф. д-р Мария Николова, Национална референтна лаборатория по имунология към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), Министерство на здравеопазването (МЗ).

Лекарите предупредиха и че придържане към антиретровирусната терапия е изключително важно за нейната ефикасност. Това включва вземане на всички медикаменти от терапевтичния комплекс в определените количества и време, спазвайки инструкциите за прием след храна за някои медикаменти. Пропускането на съответната доза, позволява на ХИВ да се размножава и рязко повишава риска от развитие на резистентност към лекарствата. В същото време терапията осигурява контрол на инфекцията, дълъг живот на инфектирани и предпазва общественото здраве, тъй като серопозитивен, който се лекува адекватно, не е заразен.

Материалът Хирурзи се страхуват да оперират ХИВ-позитивни е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.