Хирурзи правят операции в самолет

63

Хирурзи правят очни операции в самолет, предаде АФП. Около 20 лекари и медицински сестри са включени в международния екипаж на „Флаинг ай“ – единствената летяща болница, в която освен очни интервенции, се хвърля светлина и върху най-новите медицински открития в офталмологията.

На пръв поглед тази летяща болница не се различава от другите търговски самолети на летището в чилийската столица Сантяго. Но когато влезе в самолета, човек вижда модерен медицински център, който прекарва 80% от времето си през годината в обучаване на офталмолози в четирите краища на света. Самолетът-болница е собственост на американската неправителствена организация „Орбис“.

самолет

самолет

В резултат на споразумение между Католическия университет в Чили и „Орбис“ самолетът-болница кацна в южноамериканската страна, за да обучи чилийски, боливийски и перуански офталмолози. 28 офталмолози, анестезиолози и медицински сестри от 15 страни участват в обучаващия екип, който извършва също безплатни операции на катаракта и лекува увреждания, свързани с глаукома.

„Моята болница сменя пейзажите и пациентите на всеки 3-4 месеца“, каза 31-годишният чилийски офталмолог Андреас ди Лусиано, който отговаря за обучението в областта на хирургията. „Участниците говорят различни езици. Климатът се променя, една болест заменя друга“, разкрива той.

В чилийската столица Андреас ди Лусиано ще ръководи двуседмичното обучение на 50 участници, които ще получат дипломи. В Чили не са планирани операции, но стотина хирургични интервенции бяха извършени миналата година в Перу.

Освен летяща болница, САЩ има и плаваща клиника. По подобие на самолета и корабът обикаля света, за да помага на пациенти от бедни райони, които нямат достъп до модерно здравеопазване. Плаващата клиника обаче не е специализирана, а е многопрофилна.

Материалът Хирурзи правят операции в самолет е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.