Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди от цяла България

29

30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране, който се проведе във ВМА. Екипът на проф. Неделчо Цачев от Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия“ и водещият хирург – ортопед от Швейцария д-р Александър Метцдорф извършиха две интервенции по тотална смяна на тазобедрената става.

„За трета поредна година водещ специалист от чужбина участва в нашия курс. И в двата случая имплантирахме тазобедренна ендопротеза с витамин Е“, посочи проф. Цачев. По думите му този модел капсула е сравнително нов. Едва от 2 години се използва от колегите му в Швейцария, Австрия и Германия, а във ВМА се прилага от 1 година.

„Очакванията от този модел капсула са за подобряване на резултатите по отношение на издръжливостта, защото тази протеза издържа по-големи физически натоварвания и има по-малки износвания във времето“, обясни проф. Цачев. Той изтъкна, че оперативните интервенции са били наблюдавани на живо от специалисти от университетските болници в цяла България. „По този начин, ние във ВМА, даваме възможност на колегите от страната, вместо да пътуват в чужбина за подобни курсове, да дойдат в нашата база и да се запознаят на място с подобен тип операции“, добави още шефът на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия“ във Военна болница.

Материалът Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди от цяла България е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.