Хирурзи искат повече и по-скъпи пътеки за рак на гърдата

22

Хирурзи мамолози настояват за промени в клиничните пътеки за диагностика и лечение на рак на гърдата. Близо 50 специалисти са изготвили становище с конкретни предложения, което да бъде внесено в НЗОК, МЗ, БЛС и Българско хирургическо дружество.

Лекарите предлагат да се раздели пътека № 193, която е за хирургично лечение на онкологично заболяване на млечната жлеза, на две подпътеки – 193.1 и 193.2. Идеята е в едната да се включват всички биопсични хирургични интервенции, хистологична верификация, хормонален статус и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата – оперативните интервенции. „Исканията ни са изготвени на база на съвременните стандарти за хирургично лечение на онкологично заболяване на гърдата“, обясни д-р Красимир Шопов от Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Александровска“ и съосновател на Фондация „Експерти срещу рака“.

рак на гърдата

Освен това хирурзите искат и увеличение в цените на някои пътеки. „Отчетоха се завишените разходи според съвременните стандарти в хирургичните клиники за лечение на млечна жлеза, както разходи за апаратура, консумативи, клинични и патологоанатомични изследвания“, посочи д-р Шопов. Според медиците, заплащането от страна на касата за КП 193.1 трябва да се остойности на 800 лева, а на КП 193.2 – на 2000 лева, а не както е в момента 1300 лева за пътека 193.

В становището си експертите искат и увеличение на цената други две клинични пътеки – КП 194„Оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия“ – на 800 лева и на КП 200„Реконструктивни операции на гърдата по медицински показания след доброкачествени и злокачествени тумори, вродени заболявания и последици от травми и изгаряния“ –на 1890 лева, а не колкото е в момента – 200 лева.

Лекарите настояват още да се осигури допълнително заплащане на интраоперативната лъчетерапия, като освен цената на клиничната пътека да се осигурят още 2700 лв. При тази процедура туморът се облъчва още по време на операцията и така се спестява последваща тежка химио или лъчетерапия. Хирурзите искат и двойно заплащане на цената на КП 193.2 при двустранна мастектомия. Те предлагат НЗОК да поема един или два импланта при пациенти, на които е направена мастектомия (едностранна или двустранна) и е възможна реконструкция на гърдата.

Според медиците, трябва да се въведе компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники, като се предвидят минимум биопсии и минимум брой операции на гърдата за онкологично заболяване.

В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.

Материалът Хирурзи искат повече и по-скъпи пътеки за рак на гърдата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.