Хапче-чудо намалява риска от сърдечносъдови проблеми

36

Евтино хапче, което съчетава аспирин с лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола и се приема веднъж дневно, намалява риска от сърдечна недостатъчност и инсулт с една трета, съобщиха учени, цитирани от АФП.

В клиничните тестове т.нар. полихапче се е оказало особено ефективно при хора, които нямат сърдечносъдови заболявания, намалявайки рисковете от неблагоприятно развитие с 40%, се посочва в статия във влиятелното медицинско издание „Лансет“.

При пациентите със сърдечни проблеми и прекарани инсулти комбинираното лекарство е наполовина ефективно в сравнение с контролната група.

Концепцията за полихапчето за първи път е предложена пред повече от 20 г. като по-прост и по-евтин начин за третиране на сърдечносъдови заболявания, които често налагат прием на няколко лекарства.

Медиците предлагат хапчето да се дава на всеки над определена възраст в по-бедни страни, в които лекарите имат по-малко възможности и по-малък капацитет.

Проучването е базирано на изследвания сред около 6800 души от 100 селища в Иран. Половината от тях са получили полихапчето и съвети за по-здравословен начин на живот, а втората група са получили само съвети. След 5 години резултатите са показали 202 случая на сърдечносъдови проблеми при 3421 души, които са приемали лекарството, и 301 при 3417 души, които не са го вземали. Следователно рискът за приемалите хапчето-чудо е с 34% по-малък. Той се оказал с 22% по-малък, след като учените взели предвид други приемани от участниците лекарства срещу сърдечносъдови проблеми.

Запушване на артерии и инсулти са сред най-често срещаните причини за смърт по света, които убиват по 15 млн. души всяка година. Пушенето, затлъстяването и липсата на упражнение увеличават риска от сърдечни проблеми, предупреждават медиците. Именно инфарктите и инсултите убиват най-много хора по света, а България е в челото на почти всички тревожни статистики. „Получените резултати показват, че хапчето е свързано с надеждна стратегия за предотвратяване на сърдечносъдови проблеми“, отбеляза един от ръководителите на изследването д-р Том Маршал от университета в Бирмингам, Англия.

Материалът Хапче-чудо намалява риска от сърдечносъдови проблеми е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.