Грипна ваканция в София от понеделник

39

Учениците от столицата излизат в грипна ваканция от понеделник. Това съобщи Министерството на здравеопазването. Поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок. Освен това в класните стаи няма да влезнат и учениците в общините Кърджали, Хасково, Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

Регионална здравна инспекция във Велико Търново също обяви грипна епидемия на територията на областта. Бургас също е в плен на заразата, а учениците ще са във ваканция до 3 февруари.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

„Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия“, обобщи главният здравен държавен инспектоп доц. Ангел Кунчев. По думите му изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества обявяването на епидемия. „Пикът на болестта се очаква в началото на февруари, в края ще започне спад на заболеваемостта“, уточни доц. Кунчев.

Той добави, че всяка втора проба, която се изследва в Националната референтна лаборатория, е положителна за грип, като най-често се изолират щамовете Н1N1 и H3N2. „Антивирусното лечение до 48 часа от появата на грипно неразположение е ключово за болните“, подчерта главният държавен здравен инспектор. „Ако се пропусне този момент, както беше с починалия мъж в Смолян, след едни опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, това доведе до развитие на тежка дихателна недостатъчност и до смъртен изход“, обясни д-р Кунчев.

Става дума за двата препарата „Тамифлу“ и „Реленца“, които са единствените, които могат да спрат разможаването на вируса в организма и по този начин да се предотвратят тежки усложнения. Всички останали средства са симптоматични, а антибиотиците не помагат пред вирусната инфекция да се е превърналла в бактериална.

Материалът Грипна ваканция в София от понеделник е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.