Грипът най-опасен за бременните, но у нас никой не ги ваксинира

31

Грипът е най-опасен за бременните, но у нас няма практика те да бъдат подлагани на ваксинация, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. По думите му ваксината не пази от вируса, а от усложненията, които всъщност са и сериозната опасност. „На Запад бременните жени се ваксинират, у нас не е така. Ако пък колегите направят инжекция, сигурен съм, че за всяко усложнение ще бъде обвинявана ваксината. Затова в България правим като нашите баби – пазим бременната като писано яйце“, каза в типичния си стил проф. Кантарджиев.

Припомняме, тази година за първи път в страната ще бъдат ваксинирани безплатно срещу грип пенсионерите над 65 години, като за целта МЗ е осигурило 120 000 дози, които до дни ще бъдат доставени на джипитата.

Иначе в момента у нас грип все още няма. „В началото на есента сме, топло и приятно време и въобще не сме изненадани, че риновирусите са доминиращи. Всички респираторни инфекции на дихателната система в момента ги приемаме, че са от риновируси. Преди 3 седмици бяха аденовирусите“, уточни директорът на НЦЗБП. Той допълни, че за разлика от всички вируси, които са по дихателните пътища, тези са ентеровируси и се предават не чрез кашлица по въздуха, а чрез мръсни ръце. Най-много риновируси има в София, Пловдив и Бургас.

„Най-важното в този период е миенето на ръцете на децата и въобще – ние, българите, да се научим с ръце, които не сме мили, да не си пипаме носа, очите и устата – заразяването става оттам. Тази група от риновируси се различава от грипа по това, че имат по-дълъг инкубационен период – заразяваш се и след 2-4 дни започваш да проявяваш симптомите. Втората разлика е, че симптомите се появяват постепенно. Иначе грипът започва в рамките на 2 часа“, обясни проф. Кантарджиев.

„Последните 10 няма случаи на морбили, регистрирани в страната. Ако още 11 дена нямаме, общо три седмици, можем да кажем, че сме се преборили с морбилито. В противен случай, ако то продължи да се разпространява сред децата, влизаме в списъка на държавите, които си имат собствено морбили. Това означава, че нямат добра имунизационна политика, че не им работи добре системата на здравеопазването и не се регулират нещата добре. А при нас е точно обратното“, посочи още проф. Тодор Кантарджиев. По думите му последният случай от София е от миналия месец, а последните случаи изобщо са от Монтана от 30 септември.

Материалът Грипът най-опасен за бременните, но у нас никой не ги ваксинира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.