Грипът може да убие за ден

29

Грипът е сериозно заболяване със склонност да се усложнява, а понякога и да убива за един ден, алармира доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиниката в столичната Инфекциозна болница. „Това се случва по-често при малките деца и старите хора – две особено уязвими групи поради особености на имунната им система. Най-тежките животозастрашаващи варианти са да се развие хеморагична пневмония или енцефалит – възпаление на главния мозък“, обясни доц. Мангъров пред в. „24 часа“.

По думите му грипът е най-честата причина за загиване на деца за един ден. „Това, което сега се случи със загиналото 3-годишно дете, не е грип. Обаче е предупреждение, че и грипът ще дойде след време, а за него е доказано, че особено при малките деца може да причини тежка инфекция със стремителен ход и най-сигурната доказана профилактика е ваксината. Но като ги повтаряме тези неща от години, в отговор се започват обяснения как не знам какви си неща ще дават на детето да му се подсилва имунитетът, как с не знам какво си ще го хранят. Напомням за тези, които са склонни да се вслушат в разума си и опита на медицината: сега е времето децата да бъдат ваксинирани – всички малчугани над 6 месеца, за които няма противопоказания“, заяви доц. Мангъров.

По повод починалото 3-годишно момченце в края на миналата седмица, той разясни, че вероятно детето е развило скорострелно протичаща вирусна инфекция. Риновирусът, който са открили в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, в общия случай не причинява фатални инфекции, въпреки че в редки случаи са възможни. „Това, че сега е изолиран риновирус, не означава автоматично, че е причината смъртта. Аутопсията вероятно ще покаже инфекция със скоростно протичане – или пневмония, или енцефалит, или миокардит“, допълни началникът на детската клиника в Инфекциозна болница.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пък съобщи, че са доставени всички безплатни ваксини за пенсионерите над 65 г. Припомняме, първите 60 000 дози вече са при джипитата, а от днес започва разпределянето на останалите 100 000 дози. За първи път тази година у нас 10 % от пенсионерите на 65-годишна възраст ще бъдат ваксинирани безплатно. Всички останали могат да си купят серума от аптеките.

Според епидемиолозите, все още има време за имунизация, тъй като тази година грипната вълна ще се забави. Към момента в страната няма нито един случай на болен от грип, а първите заразени вероятно ще се появят малко преди Коледа. Епидемията ще е в пика си обаче чак в края на януари 2020-а.

Материалът Грипът може да убие за ден е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.