Грипът дойде

26

Грипът дойде и у нас, макар и със закъсенние, а първите доказани случаи са в Бургас. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Тази сутрин в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания чрез генетичен анализ в пробите на две деца е установен вирус на пандемичния  грип (H1N1), популярен като сински грип, а ваксинален „Бризбейн“. „Децата са на 3 години и са хоспитализирани в УМБАЛ Бургас, но не са в много тежко състояние, тъй като колегите бързо са разпознали, че става въпрос за грип и са приложили моментално антивурсни препарати“, уточни проф. Кантарджиев.

По думите му засега е трудно да се прогнозира какво ще се случи през следващите седмици и дали заразата бързо ще се разпространи, но условия затова има. „Необходимо е повишено внимание около Коледните и Новогодишните празници, а страдащите от хронични заболявания и тези с понижен имунитет трябва да избягват посещение и пребиваване на места, където се събират много хора“, посъветва дректорът на НЦЗПБ.

„По празниците няма да има грипна вълна, но вероятно след средата на януари болните рязко ще се увеличат“, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV. По думите му мъглите, резките промени в температурата и мръсният въздух благоприятстват честите заболявания. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

Д-р Кунчев обясни, че грипната епидемия се развива бързо и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. „През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа“, каза още държавният здравен инспектор.

Материалът Грипът дойде е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.